Wat is hypnose?

Wat is het niet?

Als ik mensen vertel dat ik hypnotherapeut ben zeggen sommigen: Oh dan mag ik wel uitkijken. Alsof ik een magisch toverkunstje kan en ze iets kan laten doen tegen hun wil.

De meeste mensen kennen hypnose van verhalen of programma’s op Tv waarin de hypnotiseur mensen allerlei “gekke” dingen laat doen, zoals als een kip over het podium rennen, waarbij het lijkt alsof mensen alle controle verloren hebben. Dat maakt dat mensen een beetje angstig zijn, omdat ze bang zijn om de controle te verliezen, bang om geheimen te onthullen. Ze denken dat ze niets zullen horen omdat ze denken dat hypnose een staat is waarbij ze niet aanwezig zijn of ze denken dat de hypnotiseur hen alles tegen hun wil kan laten doen en dat ze na de sessie niets meer weten.

Dit is niet wat hypnose is, hypnose is niet (!) slaap, onmacht, zwakke wil, waarheidsserum, iets tegen je wil doen, onder controle staan van een ander, een teken van domheid, esoterisch, religieus of bovennatuurlijk.

Wat is het wel?

Hypnose is een wisselwerking tussen de hypnotherapeut en de cliënt. Zelfs al zou de therapeut iets geks willen doen, dan kan dat nooit! Als je in hypnose gaat ben je er altijd zelf bij, je weet wat je zegt en doet, je kan zelfs liegen in hypnose. Sterker nog, of een hypnose sessie slaagt hangt in grote mate van de cliënt zelf af. De cliënt moet het zelf toestaan. Hypnose is een 100% staat van toestemming.

Het is zo jammer dat er rond hypnose nog steeds een rare waas hangt terwijl er zulke goede resultaten behaald kunnen worden. In diverse landen buiten Nederland wordt er veel meer met hypnose gewerkt. Zo kun je in plaats van onder narcose gaan tijdens een operatie ook in hypnose gaan. Mijn missie is om te laten zien dat er niets raars aan hypnose is.

 

Hoe werkt het?

Om te begrijpen hoe hypnose werkt is het belangrijk om te begrijpen hoe de menselijke geest werkt.

We gaan uit van drie werkzame delen van de geest, elk deel heeft zijn eigen taken.  Het eerste deel is het autonome bewustzijn. Het regelt al die lichaamsfuncties waarop we normaal gesproken geen invloed op uit kunnen oefenen, het gaat min of meer automatisch zoals bv hartslag, immuunsysteem, spijsvertering etc. Voor hypnose is dit deel niet van belang.

Het tweede deel is het normale bewustzijn, de taken van dit deel zijn analyseren; zorgt dat we beslissingen nemen. Een andere taak is het rationaliseren; dit zorgt dat we rationele verklaringen geven voor ons gedrag (we vinden altijd wel een excuus waarom we doen wat we doen). Ook vinden we hier wilskracht en het tijdelijk geheugen.

In hypnose werken we met het laatste deel, namelijk het onderbewustzijn. Dit is een bijzonder krachtig onderdeel van ons, hier vinden we onze ware ik. Hier bevindt zich het langetermijngeheugen, je kunt het langetermijngeheugen zien als een databank. Je kunt hier alles terugvinden, ook al denkt het gewone bewustzijn dat het alles vergeten is. Met regressie kunnen we bijvoorbeeld teruggaan naar je vierde verjaardag waar je alles zo beleeft zoals het toen was, je kunt zien, voelen. Je kunt zelfs tekenen of schrijven zoals je toen deed. Het is niet een herinnering maar meer een herbeleving van de gebeurtenis. We vergeten niets op het niveau van het onderbewustzijn!  Verder vinden we nog gewoonten en emoties in het onderbewustzijn.

Ons onderbewustzijn laat alles het liefst zoals het is en houdt niet van verandering. Je wilt bijvoorbeeld stoppen met roken, je gewone bewustzijn zegt ja wat een goed idee, zoveel beter voor je gezondheid e.d, maar om deze verandering effectief door te voeren, moet je het vastleggen in je biologische computer. Dus je wilt het graag (wilskracht uit het normale bewustzijn) en dus komt het idee aan bij je onderbewustzijn, maar daar zit een bewaker (kan het vergelijken met een firewall op je computer) die controleert wat wel en niet door mag. Deze bewaker noemen we kritische factor. Jij bent in controle over de kritische factor, dus jij bepaalt of dat idee doorgaat of niet. Dus het is onmogelijk dat je de controle verliest tijdens hypnose. Hoe dieper je in hypnose bent des te beter gaan je zintuigen functioneren, daarom is hypnose een volkomen andere staat dan slaap. Het slagen van hypnose hangt van jezelf af.